Vene varicoase ale extremităților inferioare semne, simptome, tratament

Dilatarea venelor superficiale este cauzată de disfuncția valvelor și a fluxului sanguin. Mărirea varicoasă este caracteristică extremităților inferioare, deoarece postura verticală provoacă problema scurgerii de sânge sub influența gravitației. Astăzi ne vom uita la varicele din picioare, semne, simptome și cum să vindecăm varicele.

Mecanismul de formare a varicelor

Sub acțiunea pompelor musculare-venoase ale piciorului, piciorului și coapsei, presiunea intraabdominală de aspirare și activitatea inimii, sângele crește de jos în sus. Venele sunt vase mari care transportă sângele de la periferie la inimă. Pereții vasculari au mai puțin țesut muscular decât pereții arteriali. Pentru a preveni fluxul sanguin invers, venele sunt echipate cu supape.

Atonia pereților venosi și insuficiența valvelor are loc stagnarea sângelui în vene și deformarea acestora. Lumenul venei crește. Cu cât este mai mare, cu atât este mai dificil pentru închiderea completă a supapelor. În consecință, mai mult sânge curge înapoi, stagnând și întinzând în continuare venele din picioare.

Varicele extremităților inferioare au dependență de gen, deoarece, potrivit statisticilor, este mai frecventă la femei.

Cauzele varicelor

Principalele cauze ale varicelor pot fi împărțite în endogene și exogene:

 • insuficiență venoasă ereditară;
 • hipodinamie;
 • pose forțată prelungită;
 • purtând tocuri înalte;
 • supraponderal;
 • perturbare hormonală;
 • unele boli cronice și patologii ale organelor (inimă, ficat, splină etc. );
 • modificări legate de vârstă;
 • postură slabă și picioare plate;
 • administrarea anumitor tipuri de medicamente (contraceptive orale, steroizi);
 • crește presiunea intracraniană, ceea ce determină:
 • constipație;
 • sarcină etc.

Cum se tratează varicele de pe picioare la femei

La femei, starea sistemului venos este determinată de caracteristicile morfologice și fiziologice ale corpului. Deci, unii oameni de știință sugerează că o genă specială este responsabilă de patologia venelor din corpul femeilor, care este moștenită și legată de sex. Determină raportul de colagen și elastină în pereții venelor. prin urmare, la femei, varicele de pe picioare sunt mult mai frecvente.

În plus, în cazul tulburărilor hemodinamice ale venelor profunde, sângele este deversat în venele safene.Structura țesutului subcutanat la femei are diferențe caracteristice. Țesutul subcutanat bine dezvoltat împarte țesutul în sectoare cu punți de țesut conjunctiv. La femeile cu țesut subcutanat slab, venele sunt de obicei cu pereți subțiri și convoluți. „Podurile” pun presiune pe pereții subțiri, prevenind în continuare scurgerea sângelui.

Starea stratului muscular al peretelui venos la femei este influențată și de cantitatea de hormoni sexuali. Odată cu scăderea nivelului de estrogen cauzat de sarcină, perturbări hormonale, menopauză, apar așa-numiții hormoni corpus luteu, care relaxează mușchii peretelui venos.

Conform statisticilor, la femeile care au avut o defecțiune a ciclului menstrual 70% dintre acestea dezvoltă vene varicoase în timpul sarcinii.

Dependența hormonală este indicată și de faptul că, odată cu terapia de substituție hormonală în timpul menopauzei, simptomele varicelor apar mai puțin și riscul de a dezvolta boala este redus. Și administrarea de contraceptive hormonale crește riscul apariției varicelor.

În timpul sarcinii, un risc crescut de a dezvolta patologie venoasă este asociat cu:

 • presiune mecanică- mărirea fătului pune presiune pe vena cavă inferioară și obstrucționează fluxul sanguin;
 • afectarea circulației- în timpul sarcinii, volumul de sânge crește și fluxul său din inimă crește, ceea ce creează o sarcină suplimentară pe venele nu numai ale picioarelor, ci și ale pelvisului mic;
 • o creștere a nivelului de progesteron afectează tonusul țesutului muscular din pereții venelor,relaxându-le semnificativ;
 • încălcarea hemostazeieste însoțită de o creștere a coagulării sângelui și o creștere a vâscozității sale, ceea ce duce la formarea trombului.

Factorii exogeni agravează cursul procesului patologic la o femeie. La bărbați, varicele din picioare sunt cauzate, într-o măsură mai mare, de factori exogeni. Cauza varicelor la bărbați este efortul fizic excesiv ca rezultat al ridicării greutăților la locul de muncă sau al practicării sporturilor de forță.

Unele sporturi pot provoca leziuni la picioare

Anumite sporturi pot răni picioarele, rezultând varice totale. Un stil de viață sedentar, malnutriția duce la obezitate și crește sarcina pe picioare. Abuzul de alcool, fumatul afectează starea reologică a sângelui. Nu numai că devine mai vâscos, dar există și riscul de tromboză venoasă din cauza hemostazei afectate.

O cauză frecventă a varicelor este specificul muncii la bărbați.Rămânerea prelungită într-o poziție statică (în picioare sau așezat), vibrații locale sau generale (șoferi, excavatoare, burghie) nu numai că provoacă stagnarea sângelui în picioare, dar afectează și starea și funcția peretelui venos. Bărbații, într-o măsură mai mică, dar la fel ca femeile, au o predispoziție genetică la varice.

Studiile statistice confirmă un risc crescut de varice la caucazieni.

Varicele secundare sunt cauzate de patologia sistemică.Patologia ficatului afectează compoziția sângelui și starea venelor. Încălcarea funcțiilor sale poate duce la o încălcare a metabolismului lipidic, la formarea colesterolului „rău” și la depunerea plăcilor pe peretele interior al venei. Patologia rinichilor duce la patologia metabolismului apei-sare, îngroșarea sângelui.

Ambele tipuri de boli pot provoca varice la nivelul picioarelor. De asemenea, provoacă vene varicoase și agravează diabetul zaharat. Cu diabetul zaharat, nutriția și funcția țesuturilor sunt perturbate, ceea ce poate provoca formarea de ulcere trofice pe picioare. Bolile urogenitale inflamatorii (prostatita la bărbați și vulvita, vaginita, endometrita etc. - la femei) pot provoca, de asemenea, varice.

Varicele sunt o boală cronică predispusă la progresie și recurență.

Semne ale varicelor

Primele semne ale varicelor se manifestă printr-o serie de simptome caracteristice:

 • senzație de greutate la picioare;
 • apariția crampelor la mușchii gambei;
 • furnicături sau amorțeală;
 • umflarea la sfârșitul zilei.

Pe măsură ce boala progresează, simptomele cresc:

 • apariția venelor de păianjen;
 • apar
 • vene mărite, răsucite și deformate;
 • se schimbă culoarea țesuturilor adiacente;
 • există durere de-a lungul venelor;
 • sunt vizibile zonele inflamate cu piele hiperemică;
 • de-a lungul cursului venei, la palpare, se simt noduri trombozate compactate.
Simptomele depind de natura și stadiul varicelor

Simptomele depind de natura și stadiul varicelor.Când procesul se intensifică, varicele pot duce la complicații grave. Simptomele cresc, durerea se simte nu numai după efort fizic, ci și într-o stare calmă. Există o senzație de mâncărime și arsură în interiorul venei deteriorate.

Datorită aportului insuficient de sânge, nutriția pielii este perturbată, melatonina se depune în celulele deteriorate, colorând epiderma într-o culoare închisă.Progresia ulterioară a bolii poate fi însoțită de apariția ulcerelor trofice, care sunt dificil de tratat. Adesea, o încălcare a trofismului tisular se manifestă sub formă de deramtoză, eczeme, uscăciune și pierderea elasticității pielii. Simptomele enumerate sunt tipice pentru dezvoltarea varicelor, dar există și simptome individuale datorate caracteristicilor organismului și bolilor concomitente. Aceleași simptome caracterizează diferitele etape ale varicelor.

Clasificarea bolilor venoase

Varicele au mai multe etape de dezvoltare, care caracterizează simptomele de forță variabilă:

 1. Etapa de compensare - debutul bolii se caracterizează prin apariția venelor păianjen, deformarea venelor safene, o senzație de greutate și edem.
 2. Etapa de subcompensare - varicele progresează, există o schimbare a culorii țesuturilor, prezența zonelor hiperpigmentate, umflături constante, crampe nocturne ale mușchilor picioarelor, durerea persistă chiar și în repaus.
 3. Etapa de decompensare - semnele inflamației venoase sunt vizibile, deformarea crește și se răspândește. Malnutriția progresivă și aportul de sânge la țesuturi poate duce la formarea de ulcere trofice, necroză tisulară etc.

Conform clasificării moderne a bolilor venoase cronice, patologia se caracterizează prin mai multe semne - manifestări clinice (C), semne etiologice (E), caracteristici anatomice și localizarea varicelor (A), manifestări fiziopatologice (P).

Apoi manifestările clinice ale varicelor pot fi împărțite convențional în 6 etape:

Varicele trebuie tratate pentru a opri procesul
 • Primele manifestări ale varicelor sunt greutatea și durerea la nivelul picioarelor. Nu există tulburări circulatorii la nivelul picioarelor (C0).
 • C1 - varice reticulare, în care apar vene reticulare sau vene păianjen.
 • C2 - progresia bolii se exprimă prin modificări vizibile, apariția nodurilor, contorsionate, proeminente deasupra suprafeței pielii venelor.
 • C3 - stadiul formării edemului. Permeabilitatea pereților venelor este afectată, fluidul pătrunde țesuturile din jurul vaselor. Patologiile tisulare trofice nu sunt observate.
 • C4 - modificări trofice vizibile în epiderma picioarelor. Pot apărea simptome de atrofie albă, dermatită, eczeme.
 • C5 - ulcere trofice vindecate predispuse la recurență.
 • C6 - există una sau mai multe ulcere deschise la nivelul piciorului inferior.

Varicele trebuie tratate pentru a opri procesul.Pentru a stabili cu exactitate locul și amploarea zonelor trombozate, pentru a determina stadiul bolii și pentru a prescrie un tratament adecvat, este necesar să se supună unei serii de teste de diagnostic. La codificarea varicelor, conform clasificării internaționale a bolilor venoase cronice, tipul de diagnostic este, de asemenea, criptat.

Diagnosticul varicelor

În cazul varicelor, etapa inițială a studiului este examinarea fizică și analiza istoricului. Se pot prescrie teste de sânge de laborator și studii instrumentale ale venelor extremităților:

 • dopplerografie;
 • angioscanare;
 • pletismografie;
 • RMN;
 • tomografie computerizată spirală;
 • flebotonometrie etc.
Diagnosticul varicelor

Conform clasificării internaționale a bolilor venoase cronice, diagnosticul este codificat în funcție de tipul și numărul de studii (L1, LII, LIII). De exemplu: cercetare clinică și Doppler (LI); Studiu clinic + ultrasunete Doppler (LII) etc.

Pe baza opiniei, se dezvoltă o strategie de tratament.

Tratamentul varicelor patologice

Tratamentul varicelor în diferite stadii ale dezvoltării bolii implică utilizarea diferitelor metode și mijloace de terapie:

 • medicamente;
 • non-medicament:
 • kinetoterapie;
 • hidroterapie;
 • exerciții de fizioterapie;
 • hirudoterapie;
 • ciorapi de compresie și bandaj elastic;
 • masaj (de exemplu, cuping);
 • medicina tradițională;
 • tratament chirurgical etc.

În diferite etape ale varicelor, se utilizează medicamente externe și sistemice. În stadiul inițial, există suficiente unguente externe, geluri, creme care întăresc pereții venosi, ameliorează umflarea și normalizează fluxul sanguin. Folosesc infuzii și decocturi de ierburi medicinale: castan de cal, medicină galega, highlander, elecampane, sunătoare, toadflax etc.

Tratamentul complex al varicelor dă efectul scontat, reduce riscul de progresie și reapariție a patologiei.

Un pas important este prevenirea varicelor.

Prevenirea varicelor

Prevenirea varicelor este:

 • după o dietă echilibrată;
 • stil de viață activ;
 • activitate fizică fezabilă;
 • renunțarea la obiceiurile proaste;
 • efectuarea de exerciții speciale;
 • normalizarea greutății etc.

Respectarea regulilor simple de prevenire va preveni apariția sau progresia bolii. Medicul dumneavoastră ar trebui să răspundă la întrebarea: este posibil să vindecați varicele în fiecare caz.