Cum se tratează varicele

Varicele de pe picioare, sau pur și simplu varicele de la nivelul picioarelor, nu este doar o problemă fizică estetică, ci o gravă a unei persoane din societatea modernă, care amenință în mod direct viața și sănătatea în absența unei terapii adecvate.tratamentul chirurgical al varicelor de pe picioarePrin urmare, specialiști în flebologie. Medicii-chirurgii vasculari recomandă cu tărie în prezența vaselor dilatate să contacteze o instituție medicală. Există flebologi în clinica din centrul Kievului. Cu ei vom încerca să înțelegem toate metodele moderne de vindecare a varicelor care există astăzi.

Conform celor mai recente statistici, în lume mai mult de 75% dintre femei și aproximativ 60% dintre bărbații din regiunile dezvoltate suferă de vene varicoase. Aceasta înseamnă că patologia sistemului vascular a devenit globală și este supusă unor informații detaliate către populația generală pentru a preveni apariția acesteia în viitor.

Cum apar varicele pe picioare?

Pentru a avea o idee despre cauzele apariției venelor dilatate, să ne reamintim structura vaselor de sânge din extremitățile inferioare ale unei persoane. Sângele din vene, cu fiecare bătaie a inimii, depășind legile fizicii, se mișcă de jos în sus. Acest proces implică supape venoase speciale care împiedică coborârea sângelui. Disfuncția valvelor vaselor venoase este cea care provoacă debutul și dezvoltarea ulterioară a varicelor. Există o vasodilatație inevitabilă, pierderea tonusului și un aspect estetic neplăcut al membrelor (în special pe picioare).

Există mai multe etape în cursul varicelor, fiecare dintre ele având propriile sale caracteristici.

În prima etapăpersoana nu simte niciun simptom, cu excepția unui disconfort minor la nivelul picioarelor, precum și senzația de „picioare grele". În funcție de caracteristicile individuale ale corpului, oboseala picioarelor se poate manifesta chiar în câmpul alergării sau al mersului pe distanțe scurte.

A doua faza,subcompensator, caracterizat printr-o creștere a caracteristicilor primelor semne, precum și convulsii, umflături severe, senzație de furnicături sau disconfort dureros.

diagnosticarea stadiului varicelor

În a treia etapăpielea de pe picioare, datorită expansiunii și deformării ulterioare a vaselor venoase, suferă modificări ireversibile, și anume:

 • compactarea tuturor straturilor de suprafață ale pielii, precum și a dermei;
 • formarea hiperpigmentării pe piele;
 • umflături persistente, indiferent de ora din zi;
 • apariția ulcerelor trofice datorită unui nivel crescut de traume cutanate.

Atenţie! La atingerea celui de-al treilea stadiu decompensat al varicelor, trebuie să consultați un medic pentru a preveni complicații atât de grave ale bolii precum tromboembolismul sau tromboflebita.

Cu cât ajungi mai repede la un specialist calificat în patologii vasculare, cu atât prognosticul vindecării va fi mai bun. În funcție de stadiul bolii, trebuie să respectați cu strictețe toate recomandările flebologului, precum și să faceți ajustări la stilul dvs. de viață și să renunțați la obiceiurile proaste.

Diagnosticul varicelor la Kiev

Pentru a determina stadiul de dezvoltare a varicelor, pentru început, se efectuează o consultație inițială cu un flebolog, la care se efectuează o examinare completă a pacientului, se face anamneză, un sondaj pentru prezența unui astfel de patologie la rude apropiate, precum și palparea leziunilor varicoase ale pielii găsite pe picioare. Pentru un diagnostic precis, medicul oferă în mod necesar pacientului o ecografie specială, numită scanare duplex a vaselor extremităților inferioare, cartografând fluxul de sânge în acestea. Este o procedură nedureroasă în care chirurgul vascular determină viteza fluxului sanguin și direcția acestuia în vase.

La centrul medical din Kiev au fost instalate echipamente moderne cu ultrasunete, cu ajutorul cărora este posibil să se determine cu precizie supapele afectate în vasele venoase, precum și să se marcheze proiecția vaselor pe piele. În plus, acest lucru va ajuta la efectuarea calitativă a îndepărtării venelor dilatate în timpul îndepărtării chirurgicale a varicelor.

După stabilirea unui diagnostic precis, localizare, stadiul varicelor, evaluarea morfologică a acestuia, medicul propune să fie supus unui tratament, care poate fi atât conservator cât și operativ, utilizând sisteme laser medicale.

Tratamentul varicelor pe picioare cu o metodă conservatoare

Dacă stadiul bolii este precoce (prima), atunci sarcina principală a terapiei este de a preveni dezvoltarea bolii la o scară mai gravă, precum și de a opri cursul varicelor. În plus, terapia conservatoare este utilizată atunci când este imposibil să se efectueze o intervenție chirurgicală pe un pacient cu vene varicoase.

Principalele componente ale terapiei conservatoare pentru varice:

 • utilizarea lenjeriei de compresie, precum și a bandajelor speciale, care exercită un efect compresiv asupra pielii picioarelor, creând astfel un efect de îngustare a venelor. Această metodă de suprimare a varicelor nu este prescrisă în prezența unor boli grave precum aortoarterita sau ateroscleroza, în prezența altor elemente inflamatorii pe extremitățile inferioare;
 • numirea tratamentului individual medicamentos, în principal unguente, cu efect anticoagulant, antiinflamator și tonic asupra vaselor venoase. Fiecare astfel de medicament are contraindicații, deci este necesar să le utilizați cu precauție extremă în timpul gestației și în timpul alăptării. În plus, măsurarea regulată a nivelurilor de coagulare a sângelui este un factor important.

Cele mai frecvente metode de tratare a varicelor sunt chirurgicale și laser. Printre ei:

 • 1. Venectomie

  În zilele noastre, acest tip de intervenție chirurgicală se efectuează în stadii acute de tromboflebită, care este însoțită de o structură complexă specială a vaselor venoase ale pacientului. Flebologul leagă trunchiul venei dilatate în punctul în care aceasta curge în venele profunde (adică crossectomia) și îndepărtează trunchiul folosind instrumente chirurgicale.

  Operația se efectuează sub anestezie epidurală sau generală. Durata intervenției este de aproximativ o oră și jumătate până la două ore.

  Dezavantajele venectomiei sunt: hematoame frecvente la locul intervenției, durere prelungită, dezvoltarea nevralgiei din cauza deteriorării fibrelor nervoase, precum și monitorizarea constantă a activității fizice pe membrul bolnav.

 • 2. Chirurgie cu laser minim invazivă a varicelor

  Acestea sunt metode de intervenții chirurgicale cu traumatism scăzut care au înlocuit venectomia tradițională, asigură o bună toleranță a pacientului, precum și o probabilitate minimă de complicații.

Coagularea cu laser endovasal a varicelor

Cu ajutorul coagulării endovazale (sau EVLK), este posibilă tratarea varicelor pe picioarele oricărei etape, fără restricții privind grosimea trunchiului venei. Acest lucru este posibil datorită utilizării următoarelor instrumente de către chirurgii flebologi:

 • ghidaje radiale de lumină pentru prelucrarea canalului interior al unui vas venos de-a lungul întregii circumferințe;
 • o pompă automată pentru umplerea dermei din jurul venei cu anestezic, îngustarea vasului și protejarea țesuturilor și mușchilor;
 • un laser cu două unde, una dintre unde este absorbită de hemoglobină, iar cealaltă - de peretele vasului.

Nu este necesară o pregătire specială pentru coagularea endovazală. Este suficientă o consultare personală cu un flebolog și o ecografie a venelor extremităților inferioare, precum și efectuarea unui pachet de cercetare preoperatorie, inclusiv o coagulogramă, teste de sânge generale și biochimice.

În timpul intervenției, chirurgul străpunge vasul venos, apoi introduce un cateter subțire echipat cu un ghidaj de lumină și apoi „sudează" vena cu un laser cu două unde sub controlul unui aparat cu ultrasunete. Durata operației este de până la 40-50 de minute. Un anestezic local este utilizat pentru a elimina durerea. După procedură, pacientul nu trebuie să se afle în spitalul clinicii, ci doar să poarte lenjerie de corp compresivă pentru vindecarea rapidă a rănilor postoperatorii timp de aproximativ cinci zile.

venele sănătoase ale picioarelor și cu varice

Miniflebectomia

O operație minim invazivă, în timpul căreia nodurile dilatate și afluenții lor sunt îndepărtați prin puncții din vasele venoase.

Notă! Îndepărtarea venelor safene mari și mici utilizând flebectomia este imposibilă.

Pregătirea pentru miniflebectomie este similară cu tipul anterior de intervenție chirurgicală pentru varice: examinarea cu ultrasunete a venelor, precum și testele de laborator.

Metoda are contraindicații: perioada de gestație și lactație, prezența tromboflebitelor, infecții în faza acută, patologii de coagulare a sângelui, precum și perturbarea funcției musculo-scheletice a picioarelor.

Miniflebectomia durează 40 de minute. După intervenție, este indicată purtarea ciorapilor de compresie.

Scleroterapia varicelor

Această tehnică se numără printre cele non-chirurgicale, permite nu numai eliminarea varicelor, ci și rețeaua vasculară de pe piele.

În timpul scleroterapiei, medicamentele speciale sunt injectate printr-o puncție într-o venă, care „lipeste" pereții trunchiului venos pentru resorbția ulterioară a acestuia din urmă. Clinica folosește tehnica „spumă-spumă", sau scleroterapia cu spumă, al cărei principal avantaj este șederea îndelungată într-o venă și, ca rezultat, o eficiență sporită. Operația se efectuează fără anestezie, deoarece flebologul folosește cel mai subțire ac de insulină pentru a injecta substanța activă.

Contraindicațiile pentru scleroterapia varicelor suportă fătul și perioada de lactație, prezența unei alergii la medicament, imunodeficiența.

După scleroterapie, trebuie să evitați activitatea fizică intensă, să nu mergeți la saune, să nu faceți plajă, să purtați lenjerie cu compresie.

Odată cu utilizarea metodelor moderne în medicină, varicele din vremea noastră au încetat să mai fie o propoziție, ci doar o scuză pentru a contacta specialiști calificați care vor ajuta să facă față expansiunii vaselor venoase. Astfel de medici sunt gata să ajute, într-o clinică din Kiev.