Varice: gradul de dezvoltare a bolii

Conform estimărilor specialiștilor de la Universitatea Națională de Cercetare Medicală, mai mult de 50% din populația lumii are în arsenalul lor o boală numită varice.

Ce fel de boală este, de ce este periculoasă?

varice

Boala este un proces în care venele periferice se umflă și devin vizibile sub piele. După ce au crescut în volum, acestea sunt trase în noduri, ceea ce perturbă funcțiile aparatului de supapă. Sângele nu poate circula într-un ritm normal, iar presiunea venoasă crește, întinzând vasele care nu pot procesa excesul de lichid.

Varicele este o boală cu care nu numai medicina modernă este familiarizată. Chiar și vechii bizantini sufereau de această boală.

Judecând după interesul lor pentru boală și modalitățile dezvoltate de combatere a acesteia (bandajele tratate special au fost folosite pentru tratament), chiar și în acel moment varicele erau o boală destul de frecventă.

Cel mai adesea, varicele sunt diagnosticate la femei. Acest lucru se datorează fundalului hormonal în continuă schimbare. Bărbații, deși în număr mai mic, vizitează și cabinetul unui flebolog, un specialist care studiază structura și funcția venelor.

Gradul bolii varicelor

Sistemul prin care se obișnuiește calificarea etapelor bolii include 6 etape ale dezvoltării bolii:

 • Zero.Nivel zero sau stadiul zero al varicelor, care nu se manifestă vizual. Pacientul se plânge de umflături crescute, dureri și crampe la nivelul extremităților inferioare. Cu toate acestea, nu există o mărire vizibilă a venelor. O persoană este sănătoasă în exterior, dar simte toate simptomele bolii.
 • Primul.Pe picioare, există o pânză de păianjen venos sau un plex de vase dilatate. Mai mult, pacientul suferă de toate simptomele de mai sus. Dacă se detectează o boală în acest stadiu, trebuie luate măsuri imediat. Tratamentul varicelor de gradul 1 se efectuează într-un timp scurt și cu un risc mai mic de complicații.
 • Al doilea.Această etapă este considerată începutul unei boli varicoase grave, deoarece poate provoca cheaguri de sânge. Fotografia prezintă varice de gradul 2, în care pacientul poate detecta independent venele dilatate și nodulii de pe picioare care apar după o lungă imobilizare sau tensiune a membrelor.
 • Al treilea.La simptomele descrise mai sus, se adaugă edem zilnic, cel mai adesea manifestat seara. În această fotografie, varice de gradul III. Cel mai adesea este diagnosticat în zilele noastre.
 • Al patrulea.Din cauza lipsei de nutriție, apar modificări de pigmentare la nivelul pielii afectate de varice. Începe un proces inflamator, care duce uneori la atrofierea pielii și la apariția unui ulcer trofic.
 • A cincea.Măsura în care ulcerul s-a vindecat.
 • Şaselea.În acest stadiu, ulcerul trofic se vindecă foarte mult timp sau nu se vindecă deloc.

Motivele agravării varicelor

Etapele bolii depind nu numai de neglijarea acesteia, ci și de alți factori externi și interni, așa că vom lua în considerare principalii factori:

fotografie a varicelor pe picioare
 • nerespectarea principiilor unui stil de viață sănătos, inclusiv o alimentație adecvată, practicarea sportului, renunțarea la obiceiurile proaste, poate agrava problema și aduce boala într-o stare critică;
 • un anumit număr de profesii care contribuie la dezvoltarea sau agravarea varicelor. Sub atac sunt: lucrători de birou, profesori, șoferi, vânzători. Acest lucru se datorează faptului că persoanele în aceste poziții sunt în poziție verticală sau așezate pentru o perioadă lungă de timp;
 • prezența bolilor care duc la varice, de exemplu, obezitate, precum și sarcină;
 • aderarea la un anumit stil de îmbrăcăminte, de exemplu, purtarea de pantaloni strânși care strâng vasele de sânge.

Este important ca oamenii de știință să fi identificat și o predispoziție ereditară la această boală. În consecință, există o probabilitate de a declara varice la un pacient care aderă la un stil de viață sănătos.

Sfaturi de prevenire

varice neglijate

Dacă apar simptome ale unei boli, trebuie să consultați imediat un specialist, fără întârziere și fără a aduce boala la intervenția chirurgicală.

Ar trebui să evitați acumularea excesului de greutate și un stil de viață sedentar, să vă mișcați mai mult, să vă implicați în sporturi active și să fiți mai des în natură.

Îmbrăcămintea trebuie să fie confortabilă și să îndeplinească criteriile pentru o purtare sigură.

În cazul varicelor, cel mai bine este să oferiți picioarelor o poziție ridicată, caz în care presiunea asupra vaselor va scădea și umflarea va dispărea.

Un duș de contrast îmbunătățește, de asemenea, circulația sângelui și, prin urmare, facilitează trecerea sângelui prin vase.

Concluzie

Ca și în cazul oricărei alte boli, nu trebuie să amânați mersul la varice la medic. Diagnosticul precoce crește șansele de reabilitare cu succes și de recuperare rapidă.