Coagularea cu laser a venelor varicoase

Coagularea endovasală cu laser a venelor varicoase este o metodă modernă, extrem de eficientă, sigură și simplă de tratament chirurgical cu laser a stadiilor incipiente ale varicelor. Tehnica este populară în întreaga lume, dar este folosită numai în centrele de chirurgie vasculară echipate cu echipamente laser speciale. Îndepărtarea venelor varicoase de pe picioare cu un laser este mai ușor de tolerat de către pacienți în comparație cu chirurgia clasică și contribuie la o recuperare rapidă.

Tratamentul cu laser al venelor varicoase

În ciuda tuturor aspectelor pozitive, coagularea cu laser, ca orice altă metodă, are dezavantajele sale. Este foarte important sa tinem cont de posibilitatile terapeutice ale operatiei, folosind-o doar in acele cazuri cand este cu adevarat indicata si va ajuta pacientul. Este inacceptabil să se trateze cu laser toți pacienții cu vene varicoase conform principiului șablon, supunând doar intereselor comerciale și modei.

Indicații și posibilități ale metodei

Numai cu extinderea venelor superficiale (safene mari și mici) ale extremităților inferioare de 1 și 2 grade este posibilă îndepărtarea lor cu laser. Aceasta înseamnă că numai în stadiile incipiente ale venelor varicoase, operația de coagulare cu laser poate fi eficientă.

Indicații mai precise pentru intervenții chirurgicale:

 • Cursul direct sau ușor sinuos al vaselor dilatate, când acestea nu au coturi ascuțite.
 • Lipsa venelor varicoase mari.
 • Expansiunea lumenului venei este mai mică de 1 cm.
 • Principalul tip de varice, atunci când expansiunea se extinde de-a lungul trunchiului central al venei safene mici sau mari și nu implică un număr mare de afluenți mici în proces.

Este nepotrivit să se efectueze coagularea cu laser a varicelor mărite cu peste 2 grade din cauza riscului mare de recidivă a bolii în perioada postoperatorie de lungă durată. Dacă procesul se extinde nu numai la trunchiurile venelor safene mici sau mari, ci și la ramurile lor principale (afluenți), se poate efectua o operație combinată. Include coagularea cu laser a trunchiului principal și îndepărtarea chirurgicală a venelor varicoase ale ramurilor mici prin puncții mici separate. O astfel de intervenție este, de asemenea, puțin traumatică și combină toate avantajele laserului și ale chirurgiei tradiționale.

Contraindicatii

Chiar si la pacientii cu un grad minor de varice, tratamentul cu laser nu poate fi efectuat daca exista contraindicatii pentru interventie chirurgicala. Sunt absolute - categorice, în care coagularea varicelor poate agrava modificările existente în țesuturi și relative - temporare, în care crește riscul de complicații postoperatorii. Toate contraindicațiile sunt enumerate în tabel.

Absolut Relativ
Tulburări de coagulare a sângelui sub forma unei tendințe crescute de a forma cheaguri de sânge sau de a sângera Procese cutanate purulent-inflamatorii la nivelul extremităților inferioare, în special în locurile viitoarelor incizii
Starea generală gravă a pacientului Exacerbarea bolilor cronice existente ale organelor și țesuturilor interne
Semne de insuficiență venoasă cronică la nivelul picioarelor din cauza cursului prelungit sau sever al venelor varicoase (umflare pronunțată, pete maronii, indurație și ulcere pe pielea picioarelor) Boli infecțioase acute (răceli, infecții virale, intestinale)
Tromboflebita - inflamația venelor varicoase Probleme de imunitate

În timpul sarcinii și în perioada postpartum timpurie, este mai bine să vă abțineți de la operația de coagulare cu laser a venelor varicoase, chiar dacă nu are un efect negativ asupra fătului. Acest lucru se datorează incapacității de a prezice cursul perioadei postoperatorii, sarcini mari la nivelul extremităților inferioare, modificări hormonale și imunitare în organism.

Etapele operației

Principiul coagulării cu laser a venelor varicoase ale picioarelor se bazează pe efectul termic al fasciculelor laser. Acționând asupra țesutului, le încălzesc, distrug și lipesc (sigilează, provoacă lipire) pereții vasului. Ca urmare, vena își pierde lumenul, dezertează și se transformă în țesut cicatricial.

Procesul de coagulare cu laser a venelor varicoase

Operația cu laser se efectuează într-o sală de operație sterilă folosind echipamente speciale:

 • Un coagulator laser este un dispozitiv care este o sursă de radiații.
 • Ghid de lumină laser - un electrod tubular cu care raza laser acționează asupra unei vene.
 • Un aparat cu ultrasunete capabil să vizualizeze venele superficiale, ceea ce va face posibilă evaluarea cât de bine sunt procesate în timpul operației.

Principalele etape ale intervenției:

 • Marcarea venelor.
 • Anestezie (ameliorarea durerii).
 • Îndepărtarea directă a venelor cu laser.

Durata operației pe un picior este de la 15–20 de minute dacă este nevoie doar de unul dintre trunchiurile vasculare, până la o oră când coagularea cu laser a trunchiului venos central este combinată cu îndepărtarea clasică a ramurilor mici dilatate prin puncție (miniflebectomie). ).

Marcarea venelor

Succesul îndepărtării cu laser a venelor varicoase de pe picioare depinde de cât de bine sunt marcate (marcate) vasele afectate. Pentru a face acest lucru, ei desenează cu un marker special sau verde strălucitor cum și unde trece varicele pe picior. De asemenea, efectuează examinarea Doppler cu ultrasunete preoperatorie a venelor și în plus marchează caracteristicile ramificării acestora, dacă nu sunt indicate înainte de ecografie.

Anestezie

Anestezia în timpul intervenției chirurgicale poate fi fie locală, fie regională, fie generală. În primul caz, locurile de puncție și incizii sunt infiltrate (injectate) cu preparate de anestezice locale - dacă doar vena centrală este tratată cu laser.

Anestezie prin infiltrare la îndepărtarea venelor varicoase cu laser

Dacă intervenția este prelungită (cu miniflebectomie), poate fi necesară anestezia rahidiană sau anestezia intravenoasă de scurtă durată. În orice caz, procedura va fi nedureroasă.

Efectuarea directă a intervenției

Operația de coagulare cu laser a venelor varicoase de pe picioare este următoarea:

 1. După anestezie în treimea superioară a coapsei de-a lungul suprafeței anterioare-interioare sub pliul inghinal, se efectuează fie o puncție, fie o incizie a pielii de cel mult 2 cm.
 2. Sub ghidaj vizual sau ecografic, o venă safenă mare se găsește la joncțiunea ei cu vena femurală.
 3. Vena safenă este secţionată şi ligată, deconectată de cea profundă, iar în lumenul acesteia i se introduce un ghid luminos flexibil lung (aproximativ 1 m), care este condus la începutul vasului la nivelul piciorului.
 4. Tragând secvențial ghidajul de lumină până la locul puncției de pe coapsă, aceștia acționează asupra pereților venei cu un fascicul, ceea ce provoacă arderea acesteia, dezolarea de sânge și obliterarea (lipirea) lumenului.
 5. Ghidul de lumină este îndepărtat, verificat pentru sângerare, iar rana de pe piele este suturată sau bandajată.
 6. Este imposibil să îndepărtați mici ramuri varicoase cu un laser. Ele sunt îndepărtate prin puncții suplimentare care nu necesită sutură.
 7. Pe masa de operație, imediat după tratamentul venelor de la picioare cu un laser, membrul este bandajat cu un bandaj elastic sau se pune pe el ciorapi de compresie selectați individual.

Coagularea cu laser ar trebui să aibă loc sub ghidare cu ultrasunete, ceea ce vă permite să vedeți cum se prăbușește lumenul venei și să dozați intensitatea radiației laser.

Avantaje și dezavantaje

Coagularea cu laser este o metodă bună și radicală de tratare a varicelor, dar nici pentru această boală nu este un panaceu. Avantajele și dezavantajele sale în comparație cu chirurgia tradițională sunt descrise în tabel.

Operatie cu laser Chirurgie tradițională
Anestezia este adesea locală Anestezia locală nu este eficientă
Fără incizii mari, fără cicatrici Trebuie tăiate, vor fi cicatrici
Trauma operațională este minimă, vena nu este îndepărtată, ci arsă din interior Vena este îndepărtată, țesutul este rănit
Procedura este rapidă (mai puțin de o oră) Durata operației este mai mare de o oră
Risc scăzut de complicații postoperatorii Complicații mai frecvente în comparație cu coagularea cu laser a venelor varicoase
Recuperare rapidă și externare din clinică (chiar și în ziua intervenției chirurgicale) Recuperare prelungită, descărcare după câteva zile
Tratamentul cu laser este posibil doar cu ușoare varice Puteți elimina venele afectate de varice de orice grad
Există riscul refacerii lumenului venei dacă aceasta nu este bine tratată Venele sunt îndepărtate chirurgical, astfel încât nu își vor restabili niciodată lumenul
Necesită echipament special, deci costul este mare Pretul este de doua ori mai mic comparativ cu indepartarea varicelor cu laser si nu necesita echipament special

Riscuri

Viteza și trauma minimă a tratamentului chirurgical al venelor varicoase cu ajutorul unui laser minimizează riscurile operaționale ale intervenției. Consecințele și complicațiile negative apar la 1% dintre pacienții operați. Sunt de obicei locale și sunt reprezentate de procese inflamatorii de-a lungul venei coagulate. Recanalizarea (refacerea lumenului) și recidiva bolii sunt posibile în 5%, care pot fi asociate cu operația fără utilizarea echipamentului cu ultrasunete sau la pacienții cu vene varicoase severe.

Perioada postoperatorie

Activarea precoce a pacienților este prevenirea consecințelor negative după tratamentul cu laser al venelor varicoase. Puteți merge în ziua operației. Produsele de compresie (pansament sau ciorapi) nu trebuie îndepărtate timp de 2-3 zile. După această perioadă, ele pot fi îndepărtate noaptea și atunci când treceți în poziție orizontală. Trebuie să purtați ciorapi compresivi cel puțin o lună, îmbrăcându-le înainte de a vă da jos din pat. Sunt contraindicate atât sarcinile grele, cât și activitatea fizică insuficientă pentru picioare.

Coagularea cu laser a venelor varicoase ale picioarelor este o metodă extrem de eficientă și sigură de tratament radical al stadiilor incipiente ale acestei patologii, concurând și chiar depășind eficacitatea chirurgiei tradiționale. Dar oportunitatea utilizării sale ar trebui să fie decisă numai de un specialist, ținând cont de caracteristicile individuale ale fiecărui pacient.