Vene varicoase ale organelor genitale

Venele varicoase ale organelor genitale apar atât la bărbați, cât și la femei. Această boală poate afecta penisul, uterul, testiculele, perineul, labiile și vulva. Modificările patologice în curs nu numai că afectează negativ sănătatea organului, ci afectează și starea psihologică a pacientului.

durere în abdomenul inferior cu varice genitale

Vene varicoase la femei

Potrivit statisticilor, o astfel de patologie la femei apare cel mai adesea pe labii. Primele semne ale bolii sunt o deteriorare a bunăstării generale, care afectează viața sexuală.

Există mai multe cauze ale venelor varicoase la femei:

 1. Insuficiență congenitală sau dobândită a pereților vasculari. Varicele se pot forma din cauza efortului fizic intens, a bolilor cronice ale organelor pelvine sau a obezității.
 2. Utilizarea de medicamente hormonale, inclusiv contraceptive.
 3. Sarcina. Cu fiecare sarcină ulterioară, riscul de apariție a varicelor genitale feminine crește.

Prezența varicelor sexuale este evidențiată de simptome precum apariția unor „asteriscuri" sau noduli pe venele din zona intimă. Pielea din această zonă devine uscată și sensibilă. La unele femei, pe labii se formează pigmentare cu vene varicoase. O caracteristică distinctivă a bolii este că labiile încep să crească, se formează umflarea, ceea ce duce la deformarea lor. Poate crește ca o singură labie și, în același timp, două. Pe măsură ce boala progresează, femeia începe să experimenteze durere și mâncărime.

În grupul de risc pentru apariția bolii se află acele femei care suferă de varice la nivelul picioarelor.

În ceea ce privește femeile însărcinate, dezvoltarea venelor varicoase ale organelor genitale are loc din cauza creșterii rapide în greutate, a activității fizice crescute și a presiunii uterului mărit asupra venelor. Presiunea puternică a fătului asupra organelor pelvine poate provoca vene varicoase ale vulvei. Când capilarele se sparg, ceea ce se întâmplă extrem de rar, o femeie prezintă sângerări minore.

Este de remarcat faptul că în timpul gestației fătului, boala nu are niciun efect negativ asupra acesteia.

Dacă cauza venelor varicoase ale organelor genitale a fost sarcina, atunci boala va dispărea de la sine la câteva luni după naștere. Principala condiție pentru recuperare într-o astfel de situație este excluderea efortului fizic intens și controlul greutății corporale.

Vene varicoase ale organelor genitale masculine

Organele genitale ale bărbaților prezintă riscul de a dezvolta această boală nu mai puțin decât cele ale femeilor. Vasele localizate superficial pe un organ genital masculin sănătos nu depășesc 3-4 mm în diametru. Cel mai frecvent diagnostic este varicocelul, adică varice ale testiculelor.

Cauzele patologiei în majoritatea cazurilor sunt asociate cu stilul de viață al unui bărbat, dar în unele situații boala poate apărea din cauza unor circumstanțe care nu pot fi controlate de o persoană.

gene și predispoziție la vene varicoase genitale

Principalele cauze ale venelor varicoase ale organelor genitale la bărbați includ:

 1. Leziuni ale organelor genitale.
 2. Prezența unor neoplasme benigne sau maligne.
 3. Supraaglomerarea prelungită a vezicii urinare, ceea ce duce la compresie asupra organelor.
 4. Intervenții chirurgicale anterioare asupra organelor pelvine.
 5. Întârziere independentă prelungită și regulată a procesului de ejaculare.
 6. Utilizarea diferitelor medicamente, cum ar fi anestezicele, care ajută la prelungirea actului sexual.
 7. Ereditate.
 8. Consecințele bolilor infecțioase ale organelor genitale.

Un bărbat poate suspecta prezența venelor varicoase dacă sub piele pe vase se formează noduli de diferite dimensiuni. În plus, există disconfort și o senzație de furnicături în timpul actului sexual. Într-o stare excitată, venele se umflă, iar densitatea lor crește semnificativ.

Pe fondul unor astfel de schimbări, are loc stagnarea sângelui. Cu varice, scrotul se caracterizează prin creșterea sa cu o schimbare a culorii. Dezvoltarea ulterioară a bolii este plină de infertilitate, deoarece sângele acumulat provoacă supraîncălzirea spermei.

Tratamentul venelor varicoase ale organelor genitale la femei și bărbați

Când boala apare în procesul de naștere a unui copil, o femeie este sfătuită să nu se epuizeze și să poarte lenjerie de compresie. În cazul în care boala progresează și provoacă disconfort sever viitoarei mame, i se prescriu analgezice, medicamente hemostatice și antiseptice. Toate medicamentele și doza lor sunt prescrise de un medic. Încercările de auto-tratament pot dăuna dezvoltării intrauterine a copilului.

consultarea unui medic pentru varice genitale

În toate celelalte cazuri, tratamentul este selectat de medic, în funcție de cauza varicelor. Intervenția chirurgicală este indicată în cazurile în care metodele conservatoare de terapie nu dau rezultatele dorite sau sunt considerate inadecvate.

Metodele moderne de tratare a venelor varicoase genitale sunt efectuate prin flebectomie, precum și prin radiofrecvență și coagulare cu laser.

La bărbați, acest proces patologic este eliminat printr-o metodă conservatoare de tratament din cauza abstinenței temporare de la actul sexual. În plus, sunt prescrise analgezice, medicamente antiinflamatoare (nesteroidiene) și anticoagulante.

Tratamentul chirurgical se efectuează prin metoda de aliere, excizie sau trombectomie.